FB, Google Tawar Hadiah RM9 Juta

FB, Google

Los Angeles – Pengasas Google dan Facebook (FB) serta pasangan mereka sepakat memperkenal hadiah paling tinggi dalam sejarah sains iaitu dua kali ganda daripada anugerah Nobel.
Pencipta Facebook, Mark Zuckerberg dan isterinya, Priscilla Chan, serta pengasas bersama Google, Sergey Brin dan isterinya, Anne Wojcicki setuju melancarkan Hadiah Sejarah Baru Sains bernilai AS$3 juta (RM9 juta).
Perkenal anugerah
Mereka diminta memperkenal anugerah itu oleh tokoh kapitalis, Yuri Milner, yang memberi idea itu berdasarkan hadiah fizik yang diperkenalkannya tahun lalu.
Majlis mengumumkan kemenangan penerima tidak akan diadakan tetapi pemenang tahun ini dari Amerika Syarikat, Itali, Jepun dan Belanda akan memilih pemenang pada masa depan dan mereka dijangka memberi syarahan dan wawancara sepanjang 2013.
Sertai jawatankuasa pemilih
Setiap tahun, orang yang menang hadiah itu akan menyertai jawatankuasa pemilih yang sentiasa bertambah untuk memilih pemenang tahun akan datang.
Tiada had mengenai berapa ramai yang berkongsi hadiah, berbeza dengan anugerah Nobel yang mengehadkan kepada tiga pemenang. – AGENSI


Like FanPage BeritaHangat™ di https://www.facebook.com/beritahangat , dan Join https://www.facebook.com/groups/promoteblog/ untuk promote blog korang.. TQ

0 comments:

Post a Comment

 
Design by BeritaHangat™ | Bloggerized by BeritaHangat™ - Premium Blogger Themes | BeritaHangat™ Hot Story