Inilah Pasar Paling Berbahaya Di Dunia

Sekilas, Pasar Maeklong di Thailand kelihatan sama seperti pasar tradisional yang lain, menjual buah dan sayur-sayuran. Tapi ternyata, pasar ini adalah yang paling berbahaya di dunia. Bayangkan, lapak dagangannya cuma 2 cm dari rel kereta.

Pasar Maeklong atau yang juga biasa dikenali dengan nama Pasar Kereta Api Maeklong adalah pasaran tradisional di Samut Songkhram, Thailand. Pasar ini dikenali sebagai yang paling berbahaya di dunia. Bukan kerana barang yang dijualnya, tapi kerana lokasinya yang sangat dekat dengan landasan kereta api.


Jika biasanya pasar hanya mengambil tanah di bantaran rel, sekitar 5-10 meter dari landasan, tapi pasar ini cuma memerlukan 2 meter untuk menggelar lapaknya. Bukan hanya itu, peniaga di sini juga mendirikan khemah hingga ke tengah rel. Lalu, bagaimana jika kereta datang?

Seperti yang tabekpuangl lihat dari laman Migrationology, Khamis (3/1/2013), Pasar Maeklong seperti akan 'beku' apabila kereta datang. Para pedangang dan pembeli seakan sudah banyak terdapat dengan semua itu. Begitu siren berbunyi tanda kereta akan datang, semua bersiap. Para pembeli akan melipir ke tempat yang paling aman yang jauh dari kereta. Sedangkan peniaga akan memotong khemah mereka.


Uniknya, khemah yang mereka buat memang sengaja direka untuk boleh dilipat. Mereka hanya perlu menggotong tiang khemah jauh dari landasan. Sedangkan barang dagangannya tidak ada yang disingkirkan.

Kereta akan berjalan perlahan, sekitar 15 km / jam. Bahagian bawah kereta hampir menyentuh barang dagangan di pasaran ini. Para pendagang seakan sudah fasih menaruh barang jualannya agar tidak terkena kereta, walau hanya dengan jarak 2 cm dari landasan.

Setelah kereta melintas, para peniaga akan mengadakan lagi khemah mereka. Pembeli berdatangan, aktiviti pasaran normal kembali. Para pembeli akan menjadikan landasan sebagai jalan setapak untuk mereka, berpindah dari kedai yang satu ke kedai yang lain.

Sebenarnya, sudah berkali-kali kerajaan tempatan berusaha mengusir para pedangang. Tapi apa boleh buat, penjual di pasar ini mengaku mereka sudah menduduki tempat ini lebih dulu jauh sebelum rel dibuat, iaitu pada tahun 1905.

Setiap harinya, pasar ini akan dilalui kereta sebanyak 7 kali. Pagi hari ada 4 kereta yang lewat, dan selebihnya siang dan petang hari. Para pedangan seperti sudah hafal dengan jadual lewatnya kereta. Jadi, mereka sudah bersedia untuk merapikan tendanya. Adakah anda berani berbelanja di pasar ini?. (*)


0 comments:

Post a Comment

 
Design by BeritaHangat™ | Bloggerized by BeritaHangat™ - Premium Blogger Themes | BeritaHangat™ Hot Story